
- Werk de nummers goed uit in de oefenruimte. Nummers uitzoeken of veranderen in de studio, is zonde van de kostbare tijd en kan de sfeer verzieken. Als de composities er bij iedereen goed inzitten, staan ze snel op tape en kun je je concentreren op de 'feel'. Werk vooral ook de zangpartijen goed uit. Niet zelden komt een band pas in de studio tot de ontdekking dat de zang niet OK is.
- Oefen de nummers ook zonder zang. Als nummers vaak worden overgedaan, gaat de stem van een doorsnee zanger/zangeres er namelijk niet op vooruit.
- Oefen de nummers met vier tikken van de drumsticks vooraf. Of liever met drie tikken en de laatste alleen in gedachten. Dat bespaart tijd met afmixen.
- Oefen ook de absolute stilte na het einde van het nummer. Bassen en bekkens klinken nog door en dus is het zaak ze goed en in stilte te laten uitklinken.
- Oefen de nummers eens een keer niet op stormkracht tien. De nummers moeten ook op een laag volume klinken. Je hoort dan veel beter wat je speelt en waar eventuele tekortkomingen liggen. Bovendien zal je in de studio wat beheerster moeten spelen.
- Ideaal is als je de teksten van de songs volledig heb uitgetikt en er printjes van meeneemt. Dat is handig voor de technicus. Moet er dan ingeprikt worden dan kun je aan de hand van de tekst sneller het bewuste stukje opzoeken.
- Gaat een bepaalde partij een paar maal achter elkaar fout of komt een nummer op de een of andere manier even niet uit de verf, laat het dan liggen tot een volgend moment. Laat het dus even rusten. Anders veroorzaakt het voortdurend overdoen alleen maar frustraties.
- Er zijn wel een paar trucjes die je behulpzaam kunnen zijn als het net niet helemaal naar wens gaat. Fouten van gitaar, bas, toetsen en zang kunnen gerepareerd worden. Drums meestal niet. Dat betekent dat je dus niet in paniek moet raken als je tijdens de opname een fout speelt, maar gewoon onverstoorbaar verder moet spelen.
- Er zijn nog altijd drummers die denken dat ze zo strak spelen dat een clicktrack niet nodig is. Oefen vooral met een clicktrack. Je zult merken dat jouw spel en vaak de song ook aan kracht winnen.
- De meeste drummers zijn niet in staat om na een paar uur nog loeistrak te spelen. Kies er dus voor om de drum partijen te spreiden over meer dagen.
- Het afmixen van de songs kun je beter op een andere dag doen dan het opnemen. Het voordeel van het afmixen op een andere dag is dat je dan weer 'fris' naar je opnamen luistert en beter in staat bent om te bepalen of het geluid wel goed is.
- Neem van tevoren met simpele middelen in de oefenruimte de drums op. Luister dan eens kritisch naar de balans in het drumgeluid. Met name de hi-hat is altijd te hard. Kies voor een andere hi-hat of pas je spel er op aan. Dus met veel minder power, maar met meer beleid je hi-hat gebruiken.
- Neem eveneens de nummers op een simpele cassetterecorder op. Het gaat niet om de kwaliteit van de opname, maar om wat je speelt. Je hoort dan exact of dat breaks, solo's etc. goed verlopen.
Bron: (Music Maker Mei 2001)